Alla Helgons Dag




Allhelgona, alla helgons dag, Halloween - kärt barn har många namn!
Alla helgons Dag infaller i år 31/10, liksom Halloween i USA, men dessa två ska inte blandas ihop tycker jag, för de står för två helt olika saker.

En koppling till mer allmän minnesdag över de döda uppstod också tidigt. Detta har rötter i förkristna keltiska traditioner och övertogs sedan av de kristnade germanerna. Man trodde att de döda i samband med sommarens slut och vinterns början återvände hem och behövde vägledas med ljus och eldar, vilket lever kvar i den moderna seden att tända ljus, smycka och vaka över anhörigas gravar.
När ska då Halloween firas i Sverige? Många anser att det bör vara på den ursprungliga allhelgonaaftonen, den
31 oktober, eftersom det är då man firar Halloween i USA och andra engelskspråkiga länder. Men eftersom den svenska allhelgonahelgen är rörlig, har det också blivit vanligt att man i Sverige firar Halloween på alla helgons dag eller fredagen före den. Dock är alla helgons dag en lugn och stilla familjehögtid för eftertanke och går illa ihop med Trick or Treat? ("Bus eller godis?"), som av vissa ses som en olämplig aktivitet just på denna dag och som kan framkalla konflikter med grannar som inte alltid uppskattar busande barn på en dag då man minns sina döda i stillhet. Vissa rekommenderar därför att man gör detta på den faktiska dagen för Halloween, men inte på alla helgons dag. Ibland kan de dock inträffa på samma dag, vilket gör att man istället går bus eller godis dagen innan, på fredagen. Det finns många som rekommenderar att man firar Halloween på fredagen före alla helgons dag eftersom detta skulle följa den typiska svenska helgtraditionen.
(Källa: Wikipedia)

Lite kort fakta som jag tycker kan vara bra att lägga på minnet.
Jag hedrar mina bortgångna nära med att tända ljus på deras gravar, samtidigt som jag inte skulle tacka nej till ett riktigt Halloween-partaj!  Däremot tycker jag inte att de ska infalla på samma dag...

Igår kväll var vi och tände ett ljus på J's brors grav, det är alltid en känslig stund så klart, men samtidigt väldigt skön stund. En stund för lite sorg och lite minnen, och saknad!
Idag har vi haft en lugn och skön dag, J har varit ledig så klart så vi får hela helgen tillsammans, vilket inte händer alltför ofta. Så vi passar på att njuta ordentligt! Janne bytte till vinterdäck och jag städade...så kan man oxå spendera dagen tillsammans!
Nä då, vi tog sen en lång skönt promenad i ett underbart härligt höstväder, alldeles vindstilla och ljuvligt!
Och som pricken över i:et så bjöd svärmor på middag, så jag behövde inte ens tänka på det...=)
Och nu väntar en kväll i filmens tecken - ska över till en kompis och se vad han har för nya filmer att glo på!

Önskar Er en fortsatt trevlig Alla Helgons Dag!
xoxo
//J


Bästa...

...körningen hittills tror jag minsann!
Idag har jag haft ännu en körlektion och jag tror att det var den bästa hittills, eller den mest spännande. Ja, jag vet inte men bra kändes det. Det kändes liksom att det här kan jag vänja mig med, att köra själv liksom, känner mig mer och mer säker när jag kör...Även om det fortfarande är lite skrämmande! Iaf när jag kom upp i 90! (Jag vet att det låter löjligt, men för mig är det det snabbaste jag kört, hittills!) Det var lite läskigt men jag tänkte att det går bra, jag har koll på vägen och bilen och allt däromkring. Och jag kom ju dit jag skulle, utan problem!
Körde först lite i stan, lite vänstersvängar, enkelriktat, bakstart - lite upprepningar för att lära sig! Sen bar det av utåt Hammarland, till jobbet... Det kändes väldigt bra helt enkelt!!!

Det har varit en bra dag idag överlag måste jag säga.
Häromdagen nämnde jag lite lätt för chefen att jag får lite prestationsångest över att hon är med när jag ska hålla i förundervisningen, jag är van att vara själv och det har funkat bra. Nu ska hon vara med på grund av rådande situation och då får jag lite prestationsångest. Idag talade hon om för mig att ska jag inte alls ha, utan jag ska bara vara mig själv och göra det jag planerat och att jag är väldigt lugn - det är en komplimang! Så jag tog åt mig jättemycket!!!=)
Det enda minuset idag är att det är såååå kallt! Trodde jag skulle frysa ihjäl innan jag fick gå hem idag, jag var rätt nöjd över att J kom och hämtade mig...=)
Nu ska jag alldeles strax krypa ner i en varm bassäng - dax för vattengympa!

På återseende!
xoxo
//J

Bowling!



Ikväll var det återigen dags för bowling med några arbetskamrater. Vi började med detta i våras, att vi en gång i månaden skulle umgås och bowla lite men sen kom sommaren och bowlandet lades åt sidan. För en månad sen var det dax igen men då hade jag inte passligt men ikväll så hade jag det! Och att bowla är kul, jättekul...roligast när man får STRIKE så klart, men det händer inte mig alltför ofta tyvärr...Men jag fick in ett par tre fyra stycken iaf så jag är nöjd ändå! Jag är jättedålig på att bowla, men det är strunt samma bara för att jag tycker det är kul! Så jag tänker fortsätta att komma med, om så bara för att umgås med vänner för en liten stund!

Kram!
//J


Lugnt och skönt - i rasande fart...

Helgen har gått fort, i rusande fart som alla dagar nu känns det som...Jag hinner inte alls med!

I går talade min älskade sambo om för mig att: "idag är det precis två månader till julafton". Jiipppi, hipp hipp hurra! Jag har inte tid!!!! Vem ska förbereda den då, vem ska införskaffa alla julklappar och se till att det faktiskt blir en jul i år igen???? Ja du, det är den stora frågan! Och det är väl dax nu då, att börja fundera över vart vi ska fira julen iår...om rätt ska vara rätt så borde vi fira den som mina föräldrar. Men känner jag min sambo rätt så blir han hemma...men jag åker...Så får det blir, så länge vi inte har barn så är det väl ok antar jag...=)
Ja det är ju inget som jag behöver bekymra mig om i dagsläget, det är massa annat som först ska bli klart!
Men så klart måste man ju så smått börja planera och fundera, julklappar och sånt som ska vara...barnen blir bara större och större och kräver mera...det är inte som när man själv var barn, när man faktiskt lekte med leksaker upp i ganska hög ålder, iaf jag...=)



Men mitt största problem för tillfället är nog vad jag ska hitta på till min sambo i 30-årspresent, Han är inte den lättaste att hitta på något till, dessutom har han verkligen inga förslag att komma med...Tro mig, jag har frågat i säkert ett halvår...Men något ska jag väl kunna hitta på antar jag!=) Har ju så klart mina funderingar men jag blir lite velig, ska jag eller ska jag inte? Vi får se helt enkelt! Men något blir det ju så klart!

Igår snusade jag på liten bebis, jättesöta lilla Emma, mitt nya gudbarn! Var till Saltvik på kalas för hennes mamma, som fyllde gammal, närmar sig med stormsteg min ålder och det känns ju alltid bra! Som alltid lika trevligt att träffa dem S & H, blir tyvärr alldeles för sällan men så är det med skilda liv och länder... Men vi ses snart igen, på dopet!!!=)
Det var så härligt att hålla lilla livet i famnen, så lätt och så liten, och så nöjd...nästan hela tiden...=)

Lördagkvällen fortsatte i lugn och skön anda - god mat och dryck, film och mys hela kvällen!
Söndagen är bara grå och trist, mörkt hela dagen...Det märks att det är höst på riktigt nu! Det blev ändå en relativt lång promenad på dagen, det är trots allt väldigt skönt ute. Och lite luft behöver man ha för att orka jobba hela eftermiddagen(planering och pluggande, samt middagsförberedelser).
Men kvällen är fri för tv och film - vi gillar film ska jag tillägga för den som inte har förstått det!

Ha en fortsatt trevlig söndagkväll!
xoxo
//J


Vet inte riktigt...

...vad jag ska skriva egentligen, har inte hänt något speciellt som fått mig att fundera eller tänka på något särskilt. Eller jo det har det kanske men jag har lite svårt att skriva och prata om det här, varför vet jag inte för det borde ju vara här som jag kan ventilera mig, säga vad jag känner och hur jag mår...Men på nåt vis så är det svårt ändå, jag vet ju inte vilka som läser, vilka som känner vederbörande osv osv. Så kan det fortsätta!

Men vad då, vad är en blogg till för egentligen? Varför har jag en blogg, om inte för att få ventilera och bara skriva av mig, om vad jag än vill...?

Det som är väldigt stort i mitt liv just nu är tanken på barn...Jag jobbar med barn, har dem runt mig dagarna i ändå i stort sett, nästan alla vänner har barn och ett flertal är på väg...Det känns som vi bara står och stampar på samma ställe...
För den som inte vet det, så har jag en sjukdom som heter PCO-S (http://www.pco-s.com/ompcos.html). Detta innebär att jag har stora, i mitt fall, stora svårigheter att bli gravid då min ägglossning helt är obefintlig... Har sedan 13-årsåldern haft problem med menstruationer och oregelbundna blödningar som tyvärr inte heller avtagit med åren, utan förvärrats drastiskt...
Det finns många teorier, många behandlingar och jag går på dem alla - jag lovar!!! Men ändock kvarstår faktum, att jag inte blir gravid.
Där är mitt stora problem just nu: jag har alltid varit jätteglad över alla graviditeter i min vänkrets och närhet, önskar dem alla lycka till och är jätteglad för deras skull, men för tillfället känns det väldigt tungt att vara glad, att kunna glädjas med Er...Det är tungt, väldigt tungt och väldigt jobbigt...En känlsa som försvinner så småningom, men just nu är det otroligt jobbigt att höra om graviditeter, se gravidmagar, utan att känna ett slags misslyckande...för att jag inte kan skapa en familj i den bemärkelse som en familj ska vara: mamma, pappa och barn.

Som sagt, livet känns pestigt just för tillfället, just oxå för att jag just haft sådana blödningar som skulle få vem som helst att bara lägga sig ner och dra täcket över huvudet och vägra göra något annat. När man helst av allt skulle vilja att blödningen för en gång skull skulle utebli...men icke, inte denna gång heller...

xoxo
//J 

Underbar helg!

Det är vad jag har haft i helgen, en helt underbar helg! Jag har spenderat den tillsammans med min sambo och vi har haft det så bra: en liten miniweekend till Uppsala med shopping, teater och övernattning på hotell!

Det var precis vad vi behövde bägge två tror jag - en liten stund bara för oss själva! Trots att vi inte gör så mycket, så gör vi inte så mycket tillsammans. Det är sällan som vi kommer bort och bara kan vara så den här helgen var verkligen helt underbar! Lite bättre väder på lördagen hade varit att föredra så man rikigt hade kunnat utforska Uppsala (där jag typ aldrig har varit trots att jag är uppvuxen 4-5mil därifrån). Men istället utforskade vi Ikea, och det är helt ok det med tycker båda två!
På eftermiddagen checkade vi in på vårat hotell och gick till vårt rum, ett jättefint och fräscht dubbelrum, alldeles lagom för oss!
Sen väntade middag på hotellets restaurang tillsammans med några andra i sällskapet som vi åkte med, och det var trevligt och smakade bra. Lite väl i minsta laget, tror att jag fick en si sådär 5-6 klyftpotatisar. Visst säkert helt ok, men för min sambo som är lite större i maten än vad jag är så räckte det inte så långt. Men desserten var ju himmelsk: kladdkaka med hallonsorbet och hemlagad kolasås! Mäktigt men gu´så gott!!!
Sen var det dax att bege sig till Uppsala Stadsteater och "Hantverkarna", en nyskriven komedi om  livet i stort, kan man säga. Den var bra och intensiv och många skratt blev det.
Men inte slutade kvällen där heller! Efter teatern gick vi genom stan till en bio där vi till slut bestämde oss för att se "Sommaren med Göran" - inte ett helt fel val tycker jag, för jag skrattade så jag nästan grät, den var rolig, och sorglig och lätt. En glad film helt enkelt!
Sen tog vi oss en liten promenad tillbaka till hotellet där vi till sist bestämde oss för att stanna på rummet, dagen hade varit lång och vi var bägge två nöjda och belåtna!
Söndagmorgonen väntade med en stor härlig hotellfrukost, mumsfilibabba! Jättegott och fräscht och massa saker att välja mellan - precis som det ska vara!
Sen väntade shopping på Gränby centrum innan det var dax att åka till Grisslehamn och åka hem igen.
Jag är verkligen jättenöjd med helgen, det enda som jag är lite bitter över är att jag inte shoppade mer på Ikea, när vi ändå hade en hel stor buss med oss!!! Ja ja, vi får stå vårt kast nu bara!

Detta är något som jag verkligen rekommenderar andra att göra, det är inte alls fy skam och som sagt, man hinner göra väldigt mycket om man vill det!
Nu säsongsstart på CSI!
xoxo
//J

Veckofinal n:o 2!

Japp, andra veckofinalen är snart klar, står på målsnöret och ska precis få reda på vilka två som hänger löst denna vecka.
Temat denna gång är Michael Jackson, och det finns verkligen en hel del rejält bra låtar och idolerna har gjort väldigt bra ifrån sig, vissa mer än andra, så klart!
Mina stora förhoppningar står på Tove, det är en underbar liten tjej med en enorm röst och en kapacitet att bli något verkligt stort!!!*håller mina tummar stenhårt* Ikväll fick hon dock inte så bra från juryn, men det är ju ändå upp till folket att bestämma...så nu står mitt hopp till svenska folket, då jag själv inte kan rösta eftersom jag inte är bosatt i Sverige!



För att klargöra för de få läsare som faktiskt läser min blogg, så är jag ett stort fan av Idol, jag ser fram emot detta varje år, varje fredag är MIN fredag! Och ja, biljetterna till stora finalen i Globen är redan bokade och betalade! =) Så nu är det bara att hålla tummarna att det är rätt personer som står i Finalen - fast i för sig så är det kul vilket som, det är stämningen!!!=)

I helgen bär det av till Uppsala, ska bli spännande och kul och framförallt mysigt att spendera hela helgen tillsammans med min sambo, med shopping, god mat och lite kultur!
På återseende!
xoxo
//J


Ännu en helg har passerat och en ny vecka...

...har tagit sin början, med stormsteg!

Helgen inleddes på fredagkvällen med supergod nachogratäng till middag och första veckofinalen i Idol - kan knappast bli bättre enligt mig!
Lördagen fortsatte med strålande fint väder: perfekt för personalfest! Vi samlades så tidigt som kl. 15 för att börja det hela med en 5km lång promenad, vilket var jätteskönt! Sen blev det lite lekar och aptitretare på vägen, ett spel som kallas Mölkyy, man ska kasta "pinulken" på pinnar numrerade från 1-12. Väldigt lätt och väldigt irriterande, när man inte lyckas att få ner just den pinnen som man vill ha ner...=(
Sen fortsatte kvällen med lite dusch och fix innan själva festen började; god mat och dryck i väldigt trevligt sällskap och lite Singstar på det, det är en lyckad kväll det!
Avslutade kvällen i bra tid, för att hinna göra en snabbvisit på ett 30-årskalas som jag var inbjuden till. Där var festen i full gång och av allt att döma hade även de haft en väldigt trevlig kväll!



Söndagen hade jag tänkt spendera i soffan och beta av allt som jag spelat in under veckan som gått, men icke sa Nicke - med strålande solsken kan man knappast sitta inne heller! Så det blev så klart en låååång promenad tillsammans med min gullesambo innan jag satte igång med lite planering inför kommande vecka...Så den dagen passerade relativt fort förbi!
Och nu är kommande veckan här och två dagar har redan passerat, obemärkt kan tyckas...men icke oplanerad!
Måndagkväll: Tupperware-party hos L - väldigt trevligt trots ett stort hål i kassan...=)
Tisdag: Föräldramöte på dagis - kan bli trevligt, kan bli tungt...Nä, trevligt!
Onsdag: sista teorikursen!!!
Torsdag: plugga!
Fredag: Idol och mys!
Lördag-söndag: Teaterresa med övernattning i Uppsala tillsammans med sambon - mysigt!



Nog får jag veckorna att gå minsann, dessutom jobbar jag sent hela veckan så att hinna med nåt hemma är inte ens att tänka på - det får bli en annan gång det!
Men jag har ju iaf inte långtråkigt, det kan man ju inte påstå! Dessutom är planerna på G inför kommande 30-årsfest, det är en hel del som ska förberedas och fixas och donas med!=)
Nu väntar soffan på mig, ska bli skönt att lägga upp fötterna och få lite vilopaus!
Kram på Er!
//J


Nachogratäng - mumsfilibabba!

Tänkte faktiskt skriva ett recept idag, på något som jag och min sambo har som ny favorit här hemma: Nachogratäng!
Väldigt enkelt, väldigt gott!

So here goes:Nachogratäng
Nachogratäng
4 personer

400g köttfärs
1st rödlök, hackad
100g champinjoner, skivade
1st paprika, röd
1msk matolja
1 påse Faijta spice mix
1dl vatten
1pkt (200g) philadelpiaost
1 påse Nachos Chips
140g ananas på burk, skivad
100g riven ost

Tillagning:
Bryn köttfärs, rödlök, champinjoner och paprika i oljan. Tillsätt kryddblandningen och vatten och låt puttra utan lock i ca  5min.
Bred ut philadelphiaosten i en ugnsfast form och lägg på köttfärs- och grönsaksblandningen. Stick ner Nachos chips och ananas och strö över riven ost.
Gratinera i 200g i 6-10 min.
Servera med en sallad, guacamole och en härlig vitllöksdressing.

Jättegott - låt Er väl smaka!



En sak till:
Måste bara visa en bild från när vi var på "Kändispartaj" hos Jenny: jag som Uma Thurman i Pulp Fiction och Mi som Dolly Parton - verkligen ursnygga!!!

Thumbnail

xoxo
//J

Snabb Dalatripp...

...blev det i helgen!
Lördag-morgon bar det iväg till Sthlm, för att därifrån ta tåget till Hedemora och sen vidare till Garpenberg där det var fullt kalas när jag anlände! Alltid lika trevlig att komma till familjen Hases för man får alltid ett glatt bemötande och härligt välkomnande!
Synd tyckte jag dock att det var att Mi kände sig krassliger och inte kunde komma, hade varit sååå mysigt att få rå om henne en helg men icke sa nicke...Det får bli en annan gång!=)

Helgen har varit lugn och skön, vi har bara pratat, umgåtts och myst tillsammans, hela familjen. Tid att umgås och bara vara är något som vi sällan får, det ska alltid vara en massa aktiviteter och massa folk så man hinner inte prata med varandra. Men det var något som vi hann i helgen och det var väldigt trevligt! Tråkigt att det går så fort bara...Men jag lever länge på denna helg, iaf tills nästa gång som vi ses som förhoppningsvis inte dröjer så länge alls!=)

Väl hemma igår kväll, ja, jag kom hem välbehållen trots stormvarning på Ålands hav. Men det var lugnt, tror att det värsta kom på natten, för då! Då var det storm! Vaknade kl. 4 ca, av att vinden ven längs husknuten och regnet piskade på rutorna! Väckte min älskade sambo och talade om för honom att han fick nog lov att skjutsa mig till jobbet..."Mmmm"...mumlade han väldigt sömndrucken, så klart när man blir väckt kl fyra på morgonen...=)
Och idag har det blåst, väldigt kalla vindar! Tog mig en promenad hem från jobbet och på vissa ställen så var det nästan så man stod still pga motvind! Men nu på kvällen, är det totalt vindstilla - otroligt att det kan ändra så hastigt!
Kvällen har bestått av teorikurs och när jag kom hem så blev det en promenad tillsammans med J - skönt med lite luft efter att ha suttit i ett litet syrefritt rum ett par timmar...=)
Nu blir det soffan - känner mig lagom mör!

På återseende!
//J

Kallt var det!

Vad jobbigt det är när man kliver upp på morgonen och ska till och bege sig på jobb och man upptäcker att temperaturen ligger på ynka 2 grader!!!! Det gör liksom att man helst bara vill krypa ner tillbaka under täcket och bara glömma allt utanför... Men jag tror dock inte att mina arbetskollegor skulle uppskatta det, och definitivt inte min arbetsmoral: man är inte hemma om man inte är jättesjuk!!! Sån är jag...Så det är bara att packa på sig en massa kläder och cykla iväg, trots kylan...=)
Det enda positiva är att man hinner vakna till liv ordentligt innan man kommer fram och det är ju faktiskt bra!

Den här veckan har varit fullspäckad, precis som alla andra veckor. Men med teori måndag-tisdag så blev det inte så mycket annat gjort. Och körde hem efter teorin i tisdags gjorde jag oxå, det var intressant! Nervös som sjutton var jag innan men när jag satte mig i bilen så lugnade jag ner mig rejält, precis som man ska göra. Och körningen gick bra, tror jag...Det kändes iaf så och jag klarade mig ju hem utan att krocka eller köra av vägen, trots första gången mörkerkörning...=) Det var spännande och kul!

Nu är biljetterna bokade till helgen, på lördag bär det av till Garpenberg för att fira mitt lilla gudbarn Selma som blir 2 år!!! Ska bli så kul att träffa dem allihopa, det var så länge sen! Det enda som jag är lite besviken över är att J inte kan komma med...men det får bli nästa gång helt enkelt!=) Ser iaf fram emot det jättemycket!
Så ännu en helg som jag inte är hemma...de helgerna är lätträknade, för de kommer väldigt sällan! Men om två veckor har jag en helg som inte är uppbokad och den ska jag låta vara så: då ska jag ligga i soffan ocb bara se på film hela kvällen!!!! Det ser jag fram emot!=)
Men först väntar personalfest nästa helg - det brukar vara väldigt kul!!!

Dax att ge sig ut i kylan, om än väldigt motvilligt!
xoxo//J