...en sån dag...

Har inte så mycket att delge omvärlden med för tillfället, känner mig allmänt trött och dämpad och skulle helst av allt bara ligga kvar under täcket tills allt känns bättre igen...Har mina ups and downs, som så många andra men tror dock sällan att det märks...Har vänner som säger att jag är så positiv hela tiden, med tanke på allt som händer och inte händer...Jag är oxå ledsen, nere, deppig, låg, dämpad, ja till och med ointresserad och likgiltig, trots vad alla tror...Och idag är en sån dag...vet inte varför, det bara slog till helt plötsligt...
Kanske det beror på vädret, kanske det beror på hormoner som spelar mig stora spratt - ingen som vet! Jag vet inget mer än jag att jag fruktansvärt trött...på att slussas fram och tillbaka, olika direktiv vart jag än kommer...Många tankar som rör sig i mitt huvud just nu, många saker som står på spel...jag hoppas bara att det ska hända nåt nu!!!

Som sagt, många tankar just nu, det är en sån dag - men jag vet även att det imorgon kommer att kännas bättre!
Så på återseende!
//J


En dag...

Måndagen är snart till ända, känns som det varit en låååång dag! Kan ju kanske bero på att jag öppnade imorse och varit vaken ett tag vid det här laget...nu känns det dock lite som att det får gärna bli sängdax...Men som vanligt så är det ju fortfarande lite saker som ska göras innan man får ta natt!

Lånade hem massa tidningar i helgen, lite "damtidningar", för jag tycker att de har rätt bra recept och jag älskar att ta nya recept. Har lite svårare att testa alla dessa recept som jag tar hand om men jag gillar att titta på bilder och läsa och om det faller mig i smaken riktigt så tester jag så klart! Och nu hittade jag massor, som jag måste ta hand om...skriva av, kopiera, klippa och klistra!
Hittade massa nya GI-desserten, det kan ju aldrig vara fel heller!!! Och massa matbröd...det är jag jättedålig på men skulle gärna vilja baka mer sånt...måste bara ta mig tiden till det!!! En vacker dag...=)




Det känns redan nu att denna vecka kommer att springa iväg, har något inplanerat varenda dag tror jag...på sätt och vis är det rätt jobbigt oxå, för man hinner nästan inte med att göra något hemma...eller att bara vara...och på lördag är det dax för fest! Vi får väl se vad det blir för något...

//J

Lugnt och skönt!

Det kan man säga att jag har haft det i helgen, väldigt lugnt och skönt! Och det har varit väldigt behövligt tror jag...Veckan som var var nog en av de tuffaste jag haft på bra länge, så trött som jag har varit...helt otroligt! Och jag skulle vilja säga att jag är utvilad efter helgen men det är nog att överdriva ändå, men jag har sovit och jag har bara varit hela helgen så nån sort vila har väl ändå kroppen fått...=)
Lördagen spenderades största delen inomhus, massa skidor på tv som man måste se på, så klart! Sen har jag förberett lite saker inför kommande Midvintermiddag på lördag, planerat för kommande vecka på jobbet, promenad och ja, det där vanliga som man göra hemma... På kvällen bar det av mot Vårdö, denna förtrollade ö - där det bjöds på middag och trevligt sällskap!!! Och god middag och trevligt sällskap fick vi, himlans kul! Tack för det M och H!!! Men nästa gång kommer jag när det fortfarande är ljust, så jag faktiskt får se vart och hur du bor oxå...inte bara inomhus!!!=)

Det första J sa imorse när han slog upp ögonen, i stort sett det första iaf, var om vi skulle ut och gå idag! Alltså, jag hade ju knappt klivit upp ur sängen...Men men, en härlig promenad blev det så klart! Det var ju nästan så att solen kom fram ur molnen, såg iaf lite blå himmel och det var länge sen!!! Resten av dagen har liksom lördagen spenderats framför tv och skidorna: jag är en stor skidfantast!!!=) Planering, fix och don kan man ju göra samtidigt som man ser på skidor, förstår ni!!!

Men nu är det soffdax, Johan Falk och Frank Wagner börjar alldeles strax!!!
Hoppas att ni alla haft en lika bra helg som jag haft!
//J


Dödens trött...

Jag håller på att bli tokig! Jag tycker inte att jag borde vara så trött hela tiden, jag motionerar regelbundet, äter näringsriktigt mat mestadels, sover minst 8h/natt, spenderar minst 2-3h utomhus varje dag - men ändå är jag konstant trött!
Kan det bero på bristen av C-vitamin, i form av frånvarande sol??? Ja jag vet inte jag men jobbigt är det iaf!
När det är så mycket som man skulle vilja göra, och som man borde göra, när man ser sig omkring här hemma...så finns liksom inte orken där...det är lite jobbigt!

Men en sak som lyser upp i min tillvaro just nu är att första delen av resan nu är betald - nu är vi snart på väg!!! Eller ja, det dröjer ju ända till juni men ändå, det ska bli så skönt att komma iväg då!!! Men innan dess har jag väl lite vintersemester att ta ut, som jag kan njuta av...Så det är mina solglimtar just nu!!!



Kram!
//J

På egen hand...

Jag har tagit mig utanför Ålands gränser alldeles själv - jag är mäkta imponerad av mig sjäv faktiskt måste jag säga!
Jag bestämde mig sent på fredagkvällen att jag skulle försöka ta mig hem till mina föräldrar, helt ensam! Nog för att jag gjort det förr men aldrig körandes själv. Men nu var det så dax! Och det gick väldigt bra och det kändes bra...Jag tog det lugnt och stressade inte och kom på mig själv att vara väldigt lugn och avslappnad i bilen! Det som jag egentligen oroade mig för var ombordkörningen på båten och om jag skulle hitta...Jag har ju åkt denna väg fram och tillbaka hur många gånger som helst men aldrig kört den själv...men det gick bra ändå, jag hittade utan problem. Och ombordkörningen gick oxå bra, även om jag hamnade på hyllan...=( Förhoppningsvis slipper jag den ikväll när jag far hemåt igen...

Så helgen har då spenderats med mamma och pappa och det har varit skönt - vi har inte gjort något alls! Bara njutit av sällskapet liksom, det är värt mycket bara det! En sväng till farmor tog dock jag och mamma igår när jag kom, mamma var ändå på väg och så kom jag indundrandes...hon blev lite förvånad och överraskad om vi säger så!=) Farmor blev jätteglad att se mig, jag har inte träffat henne sen julen...En fika och lite snack gör så mycket i hennes tillvaro!!!

Söndag, vinden blåser rätt friskt runt husknuten...hoppas bara på att det lugnar ner sig tills jag ska åka båt, gillar inte när det blåser jag...Men något ska jag väl hinna med under dagen? Skidor på tv, en promenad, lite planering inför kommande vecka...ja lite smått och gott helt enkelt!!!

Med hopp om en förträfflig söndag!
//J

TjugondaKnut - julutsopning!!!

TjugondaKnut, sopas julen ut! Det går alla barn omkring och sjunger i gårdarna runtomkring...
Här på Åland har de som tradition att man klär ut sig och går runt till grannarna och sopar ut julen, och som tack för att man gör det så kanske man får något gott med sig därifrån...En tradition liknande våra påskkärringar...=)
Jag har ännu inte tagit denna tradition till mig - har faktiskt inte på de tre åren som jag bott här ännu haft en julutsopare hos mig. Kan ju bero på att jag bor som jag gör...men jag har ju ändå barn i min omkrets som vet vart jag bor, så jag vet inte...Det gör mig egentligen inte så mycket heller...förstår det inte riktigt...Kanske det blir med påtagligt när man själv har barn...=)
Men julen är iaf nu utsopad även hos mig - ikväll åkte alla ljusstakar och stjärnor ner och de allra sista julsaker åkte ner i lådan...Mörkt och trist, men som tur är finns det lite andra små lampor att lysa upp mörkret med!
Det enda jag har kvar nu är gardinerna...men innan jag tar ner de måste jag kolla igenom vad jag ska sätta upp istället!=) Har lite att välja på, men skulle inte alls tycka det var fel att köpa lite nytt...Men det tror jag faktiskt får vänta nu, man är ju ändå inte gjord av pengar: efter bilköp och resa så känns det som ett relativt stort hål i kassan! Men jag har ju köpt något till mig själv, som jag har nytta av...=)

Nu väntar jag bara på att sambon ska komma hem så jag kan få lite thé, för jag tror att han säkert oxå vill ha en kopp när han kommer hem...=)

En glad TjugondaKnut önskar jag Er!
xoxo
//J


Nu är det på gång!!!

Japp, nu är planerna i rullning - årets charterresa!!! Vart ska vi åka denna gång, vilka blir det som åker iväg, när ska vi åka, hur länge...ja frågorna är många men de blir snart alla besvarade!!! Resmålet tror jag mer eller mindre är bestämt, det lutar åt Bulgarien denna gång, helt OK för mig!!! Har varit där en gång tidigare, men nu blir det till ett annat ställe, så det blir ju nytt liksom...=) Hotellet verkar jättebra, stora pooler, havet precis brevid, All inclusive...Mmm, det låter helt enkelt underbart!!! Så snart är det bara att boka - bara vi får veta vilka som ska med...Ska köra en telefonkedja ikväll tror jag!



Helgen har varit lugn och skönt - haft väldigt trevligt besök av mina föräldrar!=)
De kom på lördagen och stannade till söndagkväll och även om man inte gör något, utan bara är hemma så är alla nöjda och belåtna!
Jag bjöd in svärföräldrarna på middag på lördagkvällen, och gav mig att på att göra en stek, för första gången i mitt liv! Ja jag vet, men jag har inte gjort det förr - men nu har jag det! Och det gick så bra så!=) Alla tyckte det smakade bra och att jag hade lyckats, så jag är nöjd!
Resten av kvällen spenderades i soffan tittandes på tv och film och på söndagen var vi ju tvungna att provåka min bil...och pappa sa att jag ska vara nöjd med bilen, den är jättefin och går jättebra!!!=) Han provkörde så klart oxå...trodde däremot inte att han skulle sätta sig i passagerarsätet och låta mig köra, men det gjorde han!!! I'm impressed!=) Och jag blev godkänd, även av mina föräldrar...=)

Så har en nya arbetsvecka tagit sin början, känns segt så här i början av veckan men jag inser ganska fort att veckan snart är slut...och det är helg igen! Och vad ska jag hitta på i helgen då - då kommer det bekymret liksom...Det återstår att se helt enkelt!

På återseende med uppdatering om vår förestående resa och annat!
//J


Stolt bilägare!

  

Jag är numera en stolt bilägare till en jättefin Honda Civic - min allra första bil!!!
Jag är glad, lyrisk och hänförd över att JAG har köpt en bil, precis som jag var när jag tog körkort. Det var liksom inget som jag egentligen trodde på att jag skulle fixa. Men här sitter jag nu med både körkort och bil -  och jag är såååå nöjd!!!
Den är jättefin och så härlig att köra, min drömbil kanske man kan säga...Hur som haver, så är jag verkligen jättenöjd med min bil!=)

Har haft en väldigt trevlig kväll med trevligt sällskap. Bjöd över M och H på lite middag, nachogratäng med vitlökssås och glass till efterrätt. Sen såg vi på lite film och umgicks, inte alls tokigt! Verkligen något som man borde göra oftare...hur svårt är det egentligen?!?
Nu börjar jag dock känna mig lite trötter, så jag tror nog att det blir sängen om en stund. Imorgon är det ledigt, trettondagen, och den ska spenderas hemma görandes ingenting!!!

Trevlig fortsättning på kvällen!
//J


Mandeltårta med Amarettosmörkräm

MANDELTÅRTA MED AMARETTOSMÖRKRÄM

8 port.
Ugn: 175 grader 

Botten:
200g mandel
5 stora ägg, delade i gulor och vitor
2 dl strösocker

Amarettosmörkräm:
5 äggulor
1 ¼ dl vispgrädde
1 ¼ del strösocker
175 g smör, kallt
2 msk Amaretto, mandellikör

Fyllning och garnering:
100 mandelspån
florsocker

Gör så här:
Botten: Skålla mandeln och mal den i en mandelkvarn. Vispa äggvitorna till styvt skum med elvisp i en ren skål och tillsätt sockret under tiden. Vispa till en fluffig fast maräng. Vänd ner den malda mandeln.
Rita 3 cirklar på ett bakplåtspapper som är ca. 20 cm i diameter. Fördela  och bred ut mandelsmeten innanför cirklarna. Grädda en plåt i taget i ca. 20 minuter, tills mandelbottnarna får fin färg. De ska ha en något seg konsistens. Låt svalna något innan de lossas från bakplåtspappret. Låt svalna helt på galler.

Amarettosmörkräm: Blanda äggulor, grädde och socker i en kastrull och vispa tills krämen tjocknar. Ta kastrullen från plattan. Skär smöret i bitar och vispa ner i krämen tills smöret smälter. Tillsätt mandellikören och ställ kastrullen i kallt vattenbad och vispa tills krämen kallnar. Lägg över i en bunke och låt stå i kylen tills den blir riktigt kall.

Fyllning och garnering: Rosta mandelspån i en torr stekpanna. Lägg en mandelbotten på ett litet tårtfat och bre på 1/3 av smörkrämen och 1/3 av mandelspånen. Lägg på nästa mandelbotten och fördela smörkräm och mandelspån. Avsluta med mandelbotten, smörkräm och mandelspån på toppen. Låt tårtan stå i kylen fram till servering, gärna över natten. Sikta över florsocker vid servering.

Klar att avnjutas!=)


Årskrönika 2009

Så har då ännu ett år passerat och jag vågar väl påstå att det har ju ändå hänt lite saker under det gångna året.
Jag vet att jag i början av året hade några mål och förväntningar på 2009, som jag inte riktigt ville tala om men som jag gärna ville uppnå. Och jag kan väl säga att det ena stora målet som jag satt upp blev förverkligat. Det andra har inte riktigt gått som jag velat, och det har varit många månader av små deprissioner och stora besvikelser.

Januari började lugnt som sig bör efter jul- och nyårsfirande.
Ännu en Midvintermiddag gick av stapeln i slutet av januari och jag var på topp och hade en kanonkul kväll. Som pricken över i:et vann vi ju även vandringpokalen genom att hitta på den bästa sången och genomföra det bästa framträdandet. Väger väldigt tungt hos mig!
I februari tog jag med mig min mor till Dalarna, åkandes tåg - vilket var väldigt spännande eftersom det var ca. 40år sen hon sist åkte tåg. Spännande värre!
Vi besökte min goda vän Marie och hennes familj i ett väldigt snöigt Tällberg och för att njuta av deltävlig 3 i Melodifestivalen på plats i Ejendals Arena, Leksand. En toppenhärlig kväll med trevligt sällskap och bra underhållning.
Även min farmor firades med pompa och ståt i slutet av februari, då hon fyllde härliga 80år! Hela släkten(barn, barnbarn och barnbarnsbarn) var där och avnjöt en härligt god middag på SAS Radisson Hotel, Arlanda.

I mars stack jag iväg till Sthlm med Barnträdgårdlärarförbundet (förskollärarnas fack i Finland) på en oförglömlig dag med High School Musical, shopping och trevligt sällskap. Sällan har jag skrattat så som jag gjorde när en av skådespelarna ska avbilda en larv som rör sig framåt...=)
I mitten av mars kom det ett stort gäng med tjejor på besök, fullpackade med godis, sprit och ett härligt gott humör! Marie, Linda, Jenny och Carola - tack för en alldeles underbar helg med god mat, gott dricka, härligt umgänge och framförallt härliga skratt!

Mars var en aktivitetermas månad minsann och den avslutades med personalfest på Mariebad med vattenlek och spa samt middag på Hotell- och restaurangskolan. Väldigt trevligt, som alltid när vi hittar på något.
Temapartaj hos Jenny har det även hunnit bli under det gångna året: ett i april med temat Rött och ett i september med tema Kändisar.

Valborg firades med en härligt underbar varm och skön helg i Garpenberg, Dalarna. Lyckades ta mig dit även om jag kände att hoppet var ute där ett tag. Men allt ordnade sig till det bästa!
I slutet av maj ordnade vi en liten "get-together" med det "gamla" gänget och det visade sig bli en alldeles strålande härligt varm och mysig dag i Hagaparken, Solna. Massa skratt, fnitter och prat om "gamla" tider blandat med cider och vin - ni vet alla hur det slutar...=)

I juni bar det iväg på den årliga charterresan tillsammans med Jenny och Maria och iår bar det iväg till Kroatien. Ett nytt resmål för oss alla tre och vi är väldigt positiva och nöjda med den resan och kan absolut tänka oss att åka dit igen! Och höjdpunkten för mig var ju att vi under denna vecka i Kroatien även besökte ett annat land...Maria och jag tog oss en dagsutflykt med katamaran till Venedig, Italien. Endast 3h bort - hur häftigt som helst!
Den utflykten är jag väldigt nöjd med och rekommenderar andra till att göra samma tur om ni besöker Kroatien och man inte tidigare varit i Venedig. Absolut en stad värd att se - imponerande!

Midsommar firades iår på Åland och hela gänget kom p besök. Trots att vädret inte var på vår sida, det var riktigt kallt och ruggigt så hade vi en väldigt trevlig kväll med Singstar och massa snack och skratt.
Det stora som hände under sommaren var när min moster och hennes familj kom och besökte oss. Det var verkligen jättekul och jättetrevligt. Och med dem kom värmen, vilket innebär 35 grader inne i vår lägenhet= man blir kokt! Alla fönster står öppna, fläktarna står på högsta fart men ändå konstant denna värme inomhus - blir rätt så jobbigt i längden.
Men det var ändock ett väldigt uppskattat besök!!!
I juli började min semester och kan man börja den på något bättre sätt än en kryssning med sin älskade sambo på Birka Paradise till Riga och Visby, tillsammans med två väldigt goda vänner, Marie och Daniel. Kunde absolut inte ha varit bättre: god mat, trevliga sightseeingturer och framförallt utomordentligt härligt sällskap.

Den riktigt stora höjdpunkten denna sommar var nog släktträffen hos familjen Andersson med storbesök från U.S.A. "Kusin" Susie kom med sina fyra döttrar Kristin, Laurie, Karen och Katie och det var en alldeles underbar helg med massa skratt och kramar!
Resten av semestern spenderades i Finland hos moster Mikon och morbror Johnny och alla kusinerna, hos mina föräldrar samt här hemma.
I augusti tog jag mod till mig och ringde till bilskolan och skrev in mig på teorikurs - nu ska här tas körkort! Kursen började dock inte förrän på min födelsedag så jag hade gott om tid för förberedelse.
Började med att riva tapeter och spackla i sovrummet - nu var det dax för renovering!
Färg inhandlades, likaså tapeter. Och där stod jag sen, i mitt "nya" sovrum som jag fixat alldeles själv. Jättenöjd med resultatet, för att vara första gången...=)

Under hösten har jag förutom rännt på en massa teorikurser och övningskörningar även hunnit med ett antal 30-årskalas, 2-årskalas för gudbarnet Selma, personalfest, teater- och shoppingresa till Uppsala med älsklingen, filmkvällar och dop.

Och så kom då dagen som för alltid kommer att sitta fast i mitt minne, dagen då jag körde upp och fick mitt körkort: torsdag 26 november!
Och när decemeber så kom var jag slut och utpumpad och alldeles för trött för att ta tag i något alls...Men jag hittade nån sorts energi nånstans och ett 40-tal julkort pysslades fram. Även julklapparna ordnades utan större stress, vilket tillhör ovanligheterna.

Men den stora händelsen i december var så klart IDOL-finalen i Globen med Calle och Erik. Som vinnare 2009 korades Erik, en värdig vinnare absolut, men Calle har verkligen växt från dag 1, så hos mig är han ändå vinnare!

Julen blev vad vi länge längtat efter - vit!
Lugnt och skönt har vi haft det, men som alla år så äter man ju så klart alltid för mycket av all den goda julmaten och julgodis. Men det hör väl liksom till?
Och nu har då 2009 passerat och ett nytt år har tagit sin början.
Vad detta år har att bjuda på återstår att se, mål och förväntningar finns ju så klart även iår men som föregående år så tror jag att jag behåller dem för mig själv, ett tag till iaf!=)

God fortsättning och gott nytt 2010!
xoxo
//J