Mandeltårta med Amarettosmörkräm

MANDELTÅRTA MED AMARETTOSMÖRKRÄM

8 port.
Ugn: 175 grader 

Botten:
200g mandel
5 stora ägg, delade i gulor och vitor
2 dl strösocker

Amarettosmörkräm:
5 äggulor
1 ¼ dl vispgrädde
1 ¼ del strösocker
175 g smör, kallt
2 msk Amaretto, mandellikör

Fyllning och garnering:
100 mandelspån
florsocker

Gör så här:
Botten: Skålla mandeln och mal den i en mandelkvarn. Vispa äggvitorna till styvt skum med elvisp i en ren skål och tillsätt sockret under tiden. Vispa till en fluffig fast maräng. Vänd ner den malda mandeln.
Rita 3 cirklar på ett bakplåtspapper som är ca. 20 cm i diameter. Fördela  och bred ut mandelsmeten innanför cirklarna. Grädda en plåt i taget i ca. 20 minuter, tills mandelbottnarna får fin färg. De ska ha en något seg konsistens. Låt svalna något innan de lossas från bakplåtspappret. Låt svalna helt på galler.

Amarettosmörkräm: Blanda äggulor, grädde och socker i en kastrull och vispa tills krämen tjocknar. Ta kastrullen från plattan. Skär smöret i bitar och vispa ner i krämen tills smöret smälter. Tillsätt mandellikören och ställ kastrullen i kallt vattenbad och vispa tills krämen kallnar. Lägg över i en bunke och låt stå i kylen tills den blir riktigt kall.

Fyllning och garnering: Rosta mandelspån i en torr stekpanna. Lägg en mandelbotten på ett litet tårtfat och bre på 1/3 av smörkrämen och 1/3 av mandelspånen. Lägg på nästa mandelbotten och fördela smörkräm och mandelspån. Avsluta med mandelbotten, smörkräm och mandelspån på toppen. Låt tårtan stå i kylen fram till servering, gärna över natten. Sikta över florsocker vid servering.

Klar att avnjutas!=)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback